Igår läste jag ett öppet brev till Filippa Reinfeldt på DNs hemsida. Det var från en blivande mamma som var orolig för utvecklingen inom förlossningsvården. Hon pratade om hur indragningarna leder skador och dödsfall bland barn och mödrar. Och jag kan inte annat än hålla med henne. Jag har själv genomgått två förlossningar, som lyckligtvis gått bra och som slutat med två friska och vackra barn. Men jag vet hur mycket det betyder att man har barnmorskor och undersköterskor som har tid att hjälpa till.
När mitt första barn föddes gick förlossningen bra. Den tog tid men den gick bra. Jag vet att barnmorskorna som jobbade var pressade, jag kunde höra larmen från intaget och även hörs barnmorskorna och undersköterskorna tala om det. Det var en helg då det verkade som om alla barn hade bråttom att komma ut. Trots det tyckte jag att vården jag fick under förlossningen var jättebra. Barnmorskan som förlöste mitt barn var lugn och hjälpte mig genom varje steg. Men efter mitt barn fötts fick jag upplev baksidan av den svenska förlossningsvården.
Av olika orsaker så var vi tvungna att stanna ganska länge på BB, för länge enligt mig. För det var totalt kaos. Jag var en nybliven, osäker mamma som dessutom hade OCD, något som jag tidigt informerade personalen om. När det fanns någon. För att få hjälp var inte självklart. Vi glömdes bort, frågade en något på morgonen kunde en eventuellt få svar någon gång på kvällen och fick en någon gång svar så var dessa antingen vaga eller motstridiga. Dessutom var salen och sängarna dåligt städade. Det var fler än en gång jag fick panik, en gång på grund av en av barnmorskorna.
Jag tror säkert att personalen inte ville oss något illa, de hade helt enkelt för mycket att göra. Och det fanns några individer som struntade i stressen och faktiskt tog sig tid att hjälpa oss. Men ingenting av detta rättfärdigar hur vården ser ut. Den här gången hände ingenting allvarligt, vi mådde i slutändan bra hela familjen. Men tänk om det inte är så. Tänk om det händer något, som förstföderska vet man knappt vad som är upp och ner, en är osäker och en vet inte vad som är normalt. Jag vågade störa, jag vågade fråga. Men tänk om något allvarligt faktiskt hänt och personalen missat det på grund av stressen? Eller tänk om något händer under en förlossning på grund av att barnmorskorna har för mycket att göra? Det vore oförsvarbart.
När mitt andra barn föddes valde jag att byta sjukhus, till ett mindre i inlandet. Jag är glad att jag hade möjligheten för där fick jag bra vård, jag kände mig sedd på ett helt annat sätt. Jag fick svar på mina frågor och bekräftad som människa. Som tur var behövde vi inte stanna så länge den gången, men jag kunde ändå känna skillnaden. Jag vet inte om de var mer kvalificerade än där jag födde första gången, en av barnmorskorna var faktiskt en av de barnmorskor som jobbade på det första sjukhuset men nu bytt, men de hade tid för mig. Och jag önskar att alla kvinnor som ska föda ska känna det så, precis så. Men alla har inte den möjligheten. Alla får inte den vården.
Och det verkar vara ännu värre i södra Sverige, i Stockholm bland annat, där kvinnan som skrev brevet till Filippa Reinfeldt nu måste föda. Det är totalt kaos och politikerna verkar inte tänkt igenom hur de ska kunna finansiera vården. Hur de ska kunna finansiera den personal som ska hjälpa oss. Men tyvärr ser det ut såhär i Sverige idag. Inte bara inom förlossningsvården utan hela vårdapparaten. Och det är inte acceptabelt. Det får inte se ut såhär. Det är dags att vi gör något åt det.
Om ni vill läsa brevet tilll Filippa Reinfeldt kan ni göra det här:
http://www.dn.se/sthlm/oppet-brev-till-filippa-reinfeldt-jag-ska-foda-i-mars-och-jag-ar-radd/
Läs även om kaoset i Stockholm:
http://www.dn.se/sthlm/kaos-vantar-pa-bb-avdelningar/